onsdag 23 december 2015

Sävsjöapp fokus för Engqvist krönika

Blev minst sagt överraskad idag av att tidigare landshövding Lars Engqvist i krönikan ”I idyllen smids en järntriangel” ägnar en helsida i dagens tidning åt lokala Sävsjöappen. Nog få som hade kunnat ana att en liten smartphoneapp i Sävsjö skulle få så mycket medial uppmärksamhet i lokaltidningen. Efter en rad kritiska artiklar har nu också Engqvist engagerats för en krönika i ärendet. Alltid uppfriskande med debatt och bra att perspektivet med Engqvist krönika höjs ett snäpp.  Dock tråkigt med alla väsentliga fel (se längst ner). De stora frågorna som lyfts upp är dock viktiga och handlar om demokrati och att krönikören pekar på behovet att vid nyhetsförmedling kunna utkräva ansvar, att det ska vara en tydlig rollfördelning mellan det offentliga, privata, civila samhället och att det behövs en oberoende nyhetsförmedling.  Detta viktiga aspekter och krönikan ger mig anledning till lite reflexioner.


Webben och sociala medier har förändrat samhället

Med sociala medier och det nya medielandskap som växt fram får vi information på helt andra sätt än tidigare. Det går inte längre styra information som förr. Ungdomar idag läser endast undantagsvis en vanlig tidning utan hämtar sina nyheter från webben och från sociala medier. Allra sämst med detta är alla de grumliga källor som göder främlingshat och rasism. Men det finns också en positiv ny dimension där sociala medier ger alla möjlighet att göra sin röst hörd. Informationsfriheten har aldrig varit större.  Vi är inte längre beroende av om lokaltidningen vill publicera en insändare eller tar in ett genmäle. Den här bloggen är ett sådant exempel där jag fått mitt eget verktyg där jag fritt kan dela med mig av mina reflexioner.

Med nya medier och framförallt de sociala medierna så växer det offentliga, privata och civila samhället samman allt mer vare sig vi vill eller inte. I offentliga Sverige har det skett lite motvilligt men idag inser till och med Länsstyrelsen där Lars Engqvist var landshövding att man med olika verksamheter måste finnas med på exempelvis Facebook, Twitter och Instagram. Vi i Sävsjö kommun vill också vara där medborgarna finns och är förstås aktiva på sociala medier. Numera också på den lilla uppstickaren Sävsjöappen. Det skulle, som jag ser det, vara konstigt om vi finns med i det stora molnet av sociala medier men som kommun skulle avstå den lokala plattform där så stor del av våra medborgare, föreningar och företag är med.


Hallpressens ”oberoende” och utarmning av lokal journalistik

Kan finnas anledning att också reflektera över Smålands Dagblads oberoende,  dess rollfördelning mellan privat och civilsamhälle. Hallpressen är inte heller helt oberoende utan betecknas också som ”Liberal”. Dagligen förmedlas politiskt starkt färgade och centralt producerade ledartexter som skrivs utan undertecknare. Ganska ofta förmedlas värderingar som är långt från det jag står för.

Hallpressen drivs utifrån marknadsmässiga kriterier och med stort vinstintresse. En och annan drar nog efter andan när vi ser hur lokalredaktionerna tunnas ut och den lokala journalistiken utarmas samtidigt som Lovisa Hamrin, vd och delägare stoppar mer än tre miljoner kronor i månaden i sin egen ficka. Att påstå att Hallpressen är fri och oberoende är inte korrekt. De är beroende av sina annonsörer och vad ägarna ställer för krav för att maximera egen vinst. Precis som vilket annat kommersiellt företag som helst.

Jag noterar att dagstidningen är en bransch i omvandling. På två år har 1 000 journalistjobb försvunnit och antalet journalister på dagstidningar minskar stadigt. Främst är det lokaljournalistiken som tar stryk. I Sävsjö har redaktionen gått från 3 till 1 anställd. Tidigare var det en noggrann bevakning av kommunen och lokalpolitiken något som saknas och verkligen är ett demokratibekymmer. Det är i detta tomrum som nya medier som just Sävsjöappen växer fram.


Socialdemokraterna och tryckfrihet

I avslutningen av sin krönika menar Lars Engqvist att det är nödvändigt  ”att nyhetsförmedling och journalistik utvecklas i egna, oberoende kanaler” Synliggörs här Lars Engqvist starka socialdemokratiska rötter, de som får sin näring djupt ner i de röda källorna?  I formuleringen anas gammaldags monopolistiskt tänkande där folket ska servas med rätt information i "EGNA" kanaler. Tron på att staten alltid vet bäst och ska ytterst avgöra vad som är bra och dåligt för svenska folket sitter djupt i s-leden. Mest slående exempel på detta just nu är att nuvarande socialdemokratiska regering drivit igenom en minskning av föräldrars valfrihet inom barnomsorgen och vill inskränka frihet i föräldraförsäkring.

Har under hösten i vår egen facktidning Dagens samhälle läst om hur nuvarande socialdemokratiskt ledda regeringen arbetar med inriktning att öka möjligheten att politiskt styra medier. Med en regeringslojal utredare läggs nu förslag där man vill förvandla presstödet till ett verktyg för att ”skapa goda grunder för kvalitetsjournalistik” Man öppnar för ingripanden mot publikationer som inte håller ”godtagbar kvalitet”  Min fundering är förstås om det är just detta som åsyftas i Engqvist krönika?

Jag är stolt över att vi i Sverige har fri press och tryckfrihet. Yttrandefrihetsgrundlagarna –Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen är grundbultar i det svenska samhället. Det ger alla rätt att ta del av allmänna handlingar men också att starta en webbpublikation som Sävsjöappen. Jag tror det är viktigt att inte tysta de röster som seriöst vill betjäna samhället med nyheter och information.  Det samhälle där det fanns en TV-kanal, en tidning en radiostation är sedan länge förbi. Vi måste förhålla oss till att det finns mångfald och en rad olika röster. Lära oss att själva kritiskt granska. Ge människor frihet och utbud att välja. Då växer vi som enskilda men också vi som samhälle!

Tack för din krönika, den fick mig att tänka till och reflektera. God Jul Lars Engqvist!


Felaktigheter i Engqvist krönika
Det förvånar och är uppseendeväckande att en så framträdande medieman och erkänd politiker skriver en text med så mycket direkta fel. Dessutom används källor och citat inte korrekt vilket brukar vara en hederssak i seriös journalistik. Här kommer några exempel. 


1) I krönikan används begreppet ”Kommunens ledning”

Samarbetet med Sävsjöappen har aldrig beslutats av kommunens politiska ledning.  De tjänstemän som jobbar med information har inom sitt befintliga anslag omdisponerat medel för att använda det så smart som möjligt och just nu bedömt Sävsjöappen som bra verktyg. Inga nya medel har tillförts.

2) Kommunens ledning har gjort en tillrättalagd upphandling

Nej, kommunens politiska ledning har inte varit inblandad i någon upphandling eller påverkat denna. Jag som KSO har inte vid något enda tillfälle förordat eller påverkat detta ärende. Däremot har information delgetts kommunstyrelsens utskott.

En intressant uppgift är att den upphandlingen av annonser i Smålands Dagblad som kommunen gjort har handlagts på precis samma sätt som upphandlingen av tjänsten i Sävsjöappen.

3) Kommunens ledning har visat irritation mot tidningen för dess kritik mot Sävsjöappen
Nej, det är helt fel kommunledningen har inte uttryckt någon irritation om Sävsjöappen i eller emot tidningen. Däremot har företrädare för oppositionen i tidningen ifrågasatt denna. Lars Engqvist har blandat ihop olika saker. De citat han använder är från min blogg och handlar om något helt annat. Det är hämtat från när jag vid några tillfällen uttryckt kritik mot hur lokaltidningen speglat ett annat stort folkligt arrangemang i Sävsjö stad.

4) Kommunens politiker och tjänstemän samarbetar med påhittiga företagare

Nej, det finns inte i detta fall något sådant samarbete där politiken är inblandad. Jag tycker ifs att det ska vara möjligt och är viktigt att ta tillvara goda idéer och samarbeta med både företag och föreningar om vi som liten kommun ska kunna utvecklas.

5) Nyhetsförmedlingen i Sävsjöappen är blygsam

Nej det är fel, var och en får förstås bedöma, min bild är den precis motsatta! Ambitionen för nyhetsförmedlingen är hög och med den succesiva nedmonteringen av lokaltidningens bevakning har därför appen blivit en viktig nyhetsrapportör för många. Men det är inte bara appens förtjänst utan lika mycket beroende på att tidningen går kräftgång i sin bevakning och dessutom tråkigt nog också delvis tappat sin lokala journalistiska identitet.

Om Hallpressen vill vara trovärdiga så uppmanar jag dem att i kommande upplaga av Smålands Dagblad komma med rättelse för dessa felaktigheter!

Intressanta länkar med mer information:

http://www.smalandsdagblad.se/article/i-idyllen-smids-en-jarntriangel/
http://savsjo.blogspot.se/2015/11/tidnings-bloggfoljande-gav-unikt.html
 http://www.smalandsdagblad.se/article/upphandlingen-ar-korrekt-enligt-skl/
http://www.savsjo.blogspot.se/2015/12/sila-mygg-och-svalja-kameler.html#more