måndag 2 maj 2016

Vi måste våga samtala om värderingar

Den stora"World Value Survey" som visar att
vi är världens mest sekulariserade land
Vår gemensamma värdegrund var en av de saker som jag lyfte fram i mitt vårtal. På tisdag är det dags för kommunstyrelse med beslut om integrationspolitiskt program och det har gett mig anledning att fundera vidare. Har läst och begrundat den ideologi och kristna värderingsbas som mitt parti står på. Läst om vilka värderingar som enligt undersökningar överväger bland de som har muslimsk bakgrund. Exempelvis visar den mycket stora studien "The world’s muslims: religion, politics and society"* att en överväldigande del av muslimerna vill ha sharialagar och vill att män ska bestämma över kvinnor.

Sverige är världens mest sekulariserade land och även jag tycker att politik och samhälle ska vara sekulärt. Men vi måste samtidigt bejaka vår kristna historia och värdegrund, den som hela det västerländska samhället vilar på och som varit grund för lagstiftning och demokrati. När vi är trygga med vår egen värdegrund kan vi också vara generösa och öppna mot männikor som kommer från andra kulturer och samhällssystem.

Tyvärr har det under lång tid varit mycket få personer som vågat kliva fram och debattera värderingar. Dessutom förunderligt att det finns väldigt lite av debatt och samtal om dessa grundläggande frågor i våra kyrkor, inte ens här mitt i bibelbältet. Men efter att en skola i Rydaholm fått stopp på hinduistiskt influerad yoga på en grundskola och efter debaclet i Miljöpartiet med muslimerna Mehmet Kaplans kopplingar till extremism och Yasri Khan som på grund av muslimska värderingar inte vill ta kvinnor i hand har de senaste veckorna allt fler börjat diskutera religion och värderingar. Detta är glädjande och sunt!

Jag tycker vi måste fundera över hur samhällets normer och värderingar kommer att förändras om vi tillåter hinduistiska experiment i skolan och om vi kontinuerligt har en stor ökning av andelen muslimer som kommer till vårt land.  Vi måste självrannsaka oss och ställa frågan om hur vi kan bli tydligare i kravet på att de som vill bo i Sverige också måste inordna sig under vår syn på exempelvis demokrati, yttrandefrihet och jämställdhet. Detta är förstås inte minst viktigt för att de som flyr från förtryck och förföljelse verkligen ska kunna känna sig fria i  Sverige och själva kunna utvecklas till demokratiska medborgare i sitt nya hemland.

"World Value Survey" visar att vi i Sverige är världens mest sekulära land. Jag tror att de starka drivkrafter som under decennier drivit en sekularisering av Sverige har skapat en märklig beröringsskräck för religion och värderingar.  Efter yogahändelsen i Rydaholm och de islamistiska kopplingarna i miljöpartiet tar det sig uttryck i att en del kräver att skolan och samhället ska vara värdeneutralt. Det är förstås helt fel. Vi behöver mer samtal om värderingar inte mindre. Vi behöver vara tydliga med vad som är vår värdegrund och befrämja en sund debatt och ett balanserat samtal om hur vi utifrån en värdebas skapar ett bra demokratiskt och varmt samhälle!

I Sverige ska vi vara stolta över att ända sedan 1951 haft religionsfrihet som en grundlag reglerad i Regeringsformen. Alla har rätt att utöva sin religion så länge det inte går ut över någon annan. Men jag konstaterar att det blir en enorm skillnad om vi hämtar värderingar ur exempelvis islam eller om vi låter den starka kristna värdegrund som är en grundläggande byggsten för hela det västerländska samhället få vara vårt rättesnöre när vi stiftar lagar och utvecklar Sverige så väl som Sävsjö kommun.

För min del är jag stolt över att vara Kristdemokrat! Vi är ett "värdeorienterat idéparti" som "står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund" och vår utgångspunkt är den kontinentala kristdemokratiska traditionen med grundläggande idéer som personalism, människan och hennes ofullkomlighet, förvaltarskap, subsidiaritet och solidaritet. Det är utifrån denna värdegrund vi så enträget driver familje- och äldrefrågor, vård, omsorg samt vikten av ett starkt civilsamhälle!.

                                         ----------------------------------------------

* Undersökningen The world’s muslims: religion, politics and society" har gjorts av det stora fristående undersökningsföretaget  Pew Research Center’s Forum on Religion & Public Life.
Totalt genomfördes 38.000 intervjuer i 39 länder och på 80 språk.


Intressanta länkar:
www.kristdemokraterna.se/Vardegrund/Kapitel-1/
pewforum.org/2013/04/30/worlds-muslims-religion-politics-society
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/varderingarna-ar-nasta-stora-strid/
http://www.savsjo.blogspot.se/2016/04/Magnus Norell forsakare islamism
http://www.savsjo.blogspot.se/2016/04/Flytktingpolitik svajar
http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/niqaben-hor-inte-hemma-pa-dagis/
http://www.inblick.se/dags-att-politiker-borjar-granska-islam-pa-riktigt
expressen.se/ledare/sakine-madon/madon-be-inte-om-ursakt-till-jihadisterna/
http://www.aftonbladet.se/AliceBah om skilda badtider
http://www.sydsvenskan.se/slutmalet-ett-globalt-shariastyre


Axplock från sharialagen:

Arvsrätten innebär att kvinnan ärver hälften mot mannen.

Alkoholdrickande bestraffas med prygel.

Utomäktenskapliga sexuella förbindelser bestraffas med prygel eller döden genom stening.

I äktenskap har mannen rätt att ta ut ovillkorlig skilsmässa, men kvinnan har bara villkorlig skilsmässorätt.

En man kan ta fyra hustrur, även kvinnor från andra religioner. En kvinna kan dock bara gifta sig med en man och endast om han är muslim.

Vårdnaden av barn vid skilsmässa går alltid till mannen.

Att avfalla från islam bestraffas med döden. Minderåriga och kvinnor kan ibland undantas från dödsstraffet.

Mord och dråp bestraffas genom vedergällning av den dödades släktingar.

Även böter kan godtas och i sådana fall är en kvinnas liv värt hälften av en mans och en kristens liv är värt en tiondel av en muslims. Ateisters och hedningars liv har överhuvudtaget inget värde.

Inför domstol är kvinnans vittnesmål bara värt hälften mot mannens.

Grövre stöld bestraffas med amputering.

Ränta, ocker, spel och vadslagning är förbjudet.