fredag 10 juni 2016

Stora satsningar och många guldkorn

Budget överenskommelsen har jag tecknat tillsammans
 med kollegorna Christer Sjögren och Ingvar Jarfjord
I år har vi jobbat fram kommunens budget för 2017 redan under våren. Denna vecka blev den klar och beslutad i kommunstyrelsen. Det är en expansiv, stark budget som ger möjlighet till en rad strategiska satsningar och investeringar. Vi tar fram fler tomter för bostäder och industri, bygger förskolor och avsätter rejält med pengar för kompetensutveckling av vår duktiga personal. I alla stora strategiska satsningar kommer lätt mindre guldkorn i skymundan. För mig är sådana exempel på mindre, men bra satsningar att vi avsätter resurser för att bibehålla en låg nivå på kostnaden för trygghetslarm, att vi ökar anslaget för bokinköp och sätter upp laddstolpar för el-bilar. Välj "Läs mer" om du vill ta del av hela budgetöverenskommelsen:

Budgetöverenskommelse för år 2017 till 2019


Sammanfattning

Undertecknade lämnar härmed förslag på driftbudget, taxor och investeringar för år 2017 – 2019. I förslaget ingår bibehållen skattesats med 21.92 kronor.

Driftbudgetförslaget utgår från intäkter på sammanlagt 668 miljoner kronor och innebär ett nettoresultat på cirka 20 miljoner kronor.

Budgetförslaget bygger på ett befolkningsantal på 11 266. Det innebär att kommunens befolkning ökat med över 200 medborgare under 2015 och 2016.

Kommunens beräknade intäkter är under perioden 2017 till 2019 väsentligt högre än tidigare år. I budgetöverenskommelsen har vi räknat in den av regeringen aviserade höjningen av statsbidraget till den kommunala sektorn. För Sävsjö kommuns del innebär statsbidraget en budgetförstärkning med 25 miljoner kronor 2017.

Ovanstående innebär att vi lägger en stark budget på kommunfullmäktiges bord. År 2017 är det budgeterade resultatet 20 miljoner kronor. Ett så starkt resultat innebär extra möjligheter till investeringar.
Samtidigt är det viktigt att det påbörjade arbetet med en översyn av verk-samhetens processer fortsätter. Syftet med denna översyn är att optimera kommunens resurser utifrån den enskilde kommuninnevånarens behov.

Kommunens taxor höjs generellt med 1.0 procent.

Investeringarna 2016 budgeteras till 66 miljoner kronor och av dessa är 16 kronor miljoner inom VA-området.


Omvärldsanalys

Under 2015 och början av 2016 har osäkerheten i världen inte minskat. Människor som befinner sig på flykt söker sig i större utsträckning än tidigare till Europa och till Sverige. Samarbetet inom EU har utsatts för stora påfrestningar vad gäller att ge dessa människor ett värdigt mottagande under den asylprocess de har rätt till. Sverige har ensidigt skärpt upp sin flyktingpolitik med bland annat gränskontroller och en bredare tillämpning av tillfälliga uppehållstillstånd.
För att möta utmaningar inom integrationsområdet har kommunfullmäktige i Sävsjö kommun i maj 2016 antagit ett integrationspolitiskt program.

Samtidigt som både Sverige och västvärlden befinner sig i en högkonjunktur finns det problem relaterat till den ekonomiska sektorn som också kan påverka kommunens verksamhet. Riksbanken har sänkt reproräntan till under 0 % för att stimulera ytterligare tillväxt och få en rimlig inflationstakt i ekonomin. Sverige har fortfarande förhållandevis hög arbetslöshet och speciellt då bland ungdomar och lågutbildade. Lokalt ser vi att samtidigt som vi har kvar en hög arbetslöshet går det bra för våra företag. Flera av dem aviserar verksamhetsökningar och vänder sig till kommunen vad gäller nya industrilokaler. Detta innebär förhoppningar om att arbetslösheten kommer att sjunka kommande år.

På längre sikt gäller det dock att höja utbildningsnivån i Sävsjö kommun, få in fler människor med innovativa idéer, stimulera mångfald och tolerans för att säkerställa en fortsatt expansion inom näringslivet. Jönköpings län är det län i landet som har lägst företagstillväxt och enligt studier som gjorts på IHH är det just faktorer som nämns i inledningen av detta stycke som är viktiga för fortsatta tillväxt i dagens samhälle.

Sävsjö kommun har en verksamhet med hög kvalitet. Inom både skola och omsorg ligger Sävsjö normalt sett högt på olika rankinglistor. Detta beror bland annat på att kommunen har välutbildad personal, men också på medvetna satsningar inom dessa områden. För att behålla verksamhetens kvalitet är det viktigt att fortsätta dessa satsningar.

En ny utvecklingsstrategi

En ny utvecklingsstrategi antogs av kommunfullmäktige i maj 2016. Sävsjö kommuns nya vision är:

Tillsammans skapar vi Sveriges mest barnvänliga, 
gröna och inkluderande kommun!

Med utgångspunkt i denna vision och i fyra övergripande mål kopplade till verksamhetens kvalité, ekonomi, attraktivitet och delaktighet vill vi skapa förutsättningar för att Sävsjö kommun ska fortsätta att utvecklas och kännetecknas av god livskvalité, hög servicenivå och ett innovativt närings-livsklimat! För att ge tydighet åt denna ambition innehåller utvecklingsstrategin nio utvecklingsområden:

• Ungdomars initiativ och engagemang
• Säkra och snabba kommunikationer
• Livslångt lärande
• Kreativa offentliga miljöer
• Klimatsmarta boendemiljöer
• Entreprenörskap för framtiden
• Öppenhet och gemenskap
• Alla får plats hela livet
• Jämlika och jämställda arbetsplatser för alla

2017 kommer att vara det första året kommunstyrelsen prioriterar bland dessa utvecklingsområden och i samarbete med nämnder och styrelser på-börjar arbetet med att utveckla framtidens Sävsjö kommun.

För att ge arbetet med den nya utvecklingsstrategin en bra start avsätts två miljoner kronor till utvecklingsprojekt inom detta område.

Några axplock ur budgetöverenskommelsen

Förskola och skola

Barn- och utbildningsnämndens budget har skrivits upp med drygt 13 mil-joner kronor för att bland annat kompensera för ett ökat antal barn- och elever i förskola och skola. Dessutom fortsätter den offensiva satsningen på förskole- och skollokaler. Under 2017 kommer en helt ny förskola börja byggas i Sävsjö tätort som beräknas stå klar 2018. Under 2017 kommer dessutom Hägneskolan byggas till för att skapa förutsättningar för en sammanhållen särskola i Sävsjö kommun. Under 2018 kommer renoveringen av Rörviks och Stockaryds skolor påbörjas, med målet att kommunen senast 2021 ska ha moderna och ändamålsenliga lokaler för pedagogisk verksam-het i grundskolan i båda dessa samhällen.

Socialtjänst

Socialtjänsten har under senare år fått ökade kostnader på grund av ett ändrat regelverk hos Försäkringskassan vad gäller rätten till personlig assistens. Detta har inneburit att kommunen fått ta över kostnader, då behovet kvarstår. Också inom andra områden har kostnaderna för socialförvalt-ningen ökat. För att ge socialnämnden kompensation för dess ökade kostnader förstärks socialnämndens budget med 7 miljoner kronor.
Utöver detta kommer en kommunövergripande bemanningsenhet och vikariepool startas från den 1 januari 2017. Kopplat till detta finns också en satsning på ökad grundbemanning genom att erbjuda fler heltidstjänster till personal inom vård och omsorg. Kommunen beräknar att vikariepoolen och den ökade grundbemanningen kan innebära en effektiviseringsvinst som för socialförvaltningens del innebär ett budgettillskott på 4 miljoner kronor. Med dessa förstärkningar är det vår förhoppning att socialnämnden kom-mer ha en verksamhet i ekonomisk balans från 2017. Kostnaden för trygg-hetslarm har diskuterats i budgetarbetet. I denna överenskommelse ingår att kostnaden för den enskilde ska bibehållas på samma nivå som innevarande år.

Näringsliv

I budget 2017 finns medel reserverade för en näringslivssamordnare. Denna kommer ha två huvudsakliga uppgifter. Den första är att vara näringslivets ingång i kommunen. I uppdraget ligger också att arbeta med att förbättra den kommunala samverkan gentemot näringslivet. Den andra huvuduppgiften är att aktivt arbeta mot både befintligt näringsliv och tänkbart nyföretagande för att fånga upp signaler om hur kommunen på ett ännu bättre sätt än idag kan motsvara näringslivets förväntningar på kommunen. Inom ramen för detta avsätts 500 000 kronor till en speciell satsning för att stimulera nyföretagande.

Landsbygd

Kommunen fortsätter sina tidigare satsningar på en levande landsbygd. Gårdsbelysning, bredbandssatsningar, byapeng, skötsel av enskilda vägar med mera finns kvar. Vi finns med i ett nytt leadersamarbete tillsammans med Vetlanda, Värnamo och ett antal kommuner i Kronobergs län. Under 2016 har arbetet startats och vi har förhoppningen att under 2017 få till ett antal projekt som bidrar till landsbygdsutveckling i vår kommun.


Kultur och fritid 

Den plan som kultur- och fritidsnämnden har gjort tillsammans med Kulturhusets styrelse får nu avtryck i budgetförslaget genom att 150 000 kronor avsätts årligen 2016-2018 som investeringsbidrag till fastighetsrenovering. Biblioteksanslaget för bokinköp utökas med 50 000 kronor. Det sker en utökad satsning på aktivitetsstöd till föreningar och en summa avsätts för att arbeta med ungdomar som inte har tillhörighet till någon förening. På investeringsområdet finns beredskap för att bidra med medel till bland annat nya allvädersbanor. Förutsättning för genomförande är att också annan extern delfinansiering ordnas. Det avsätts medel för ett årligt bidrag till den framgångsrika satsningen på Smålands kulturfestival.


Satsning på personalen

Personalen är vår viktigaste resurs och den som i det dagliga arbetet levererar service och visar gott bemötande till vår kommuns medborgare. För att personalen ska uppleva oss som en bra arbetsgivare gör vi en satsning på 5 miljoner för kompetensutveckling. Det sker också en satsning på ökad grundbemanning och möjlighet för fler som så önskar ska kunna få heltidstjänster. Vi vill nogsamt poängtera att detta expansiva budgetförslag bygger på att riksdagen godkänner det extra statsbidrag som aviserats till kommunsektorn. Vi överlämnar härmed budgetförslaget till kommunfullmäktige för ställningstagande

Sävsjö den 7 juni 2016

Stefan Gustafsson Kristdemokraterna
Ingvar Jarfjord  Centerpartiet
Christer Sjögren Socialdemokraterna