onsdag 28 september 2016

Inspiration till förnyelse, mångfald och tillväxt

Längst upp till vänster näringslivsprofilerna Sune och Sune delar erfarenheter, till vänster längst upp
Lina Bjerke från Forum Förnyelse och Kristin Nilsdotter Isaksson, I mitten till vänster statistik som
visar att Sävsjö är i topp när det gäller innovativa företag, i mitten till höger rundvandring på
Rörvikshus. Längst ner de som jobbat med Företagarveckan, Helena, Johanna, Emma och Kristin

Företagarveckan har idag haft alla aktiviteter lokaliserade till Rörvik. Det blev företagsinformation och rundvandring på Rörvikshus. Ägaren Sune Nilsson berättade om hur företaget utvecklats genom att satsa på tre marknader, Tyskland, Sverige och Schweiz. En viktig del i företagets framgång har varit att offensivt satsa på marknadsföring men framförallt att uppfattas positivt i relationen med kunder. Varje hus som säljs är unikt och för att hitta vad kunden vill ha så utgår man från en särskilt formad stilguide. Företaget fortsätter att expandera och bedömer ett fortsatt behov av att efterhand anställa ytterligare personal. Är så roligt att se hur Rörvikshus utvecklas och fortsätter satsa för framtiden!

På eftermiddagen blev det ett seminarium med Lina Bjerke från Internationella Handelshögskolan. I ett projektet, Forum Förnyelse, finansierat av region Jönköpings län och tillväxtverket har de studerat vad som påverkar Jönköpings läns förmåga till tillväxt och förnyelse. För Sävsjö kommun finns behov av större variation av utbildning bland både medborgare och de som är anställda på företagen. Viktigast för att åstadkomma detta är en bra infrastruktur som gör det lätt att pendla både till och från jobb och utbildning. Redovisades positiv statistik som visade att det i kommunen finns hög andel innovativa företag. För att företagen i kommunen ska bli långsiktigt framgångsrika är det viktigt att man lyckas skapa samarbeten, framförallt utanför kommunen och regionen. Viktigt också att anställa spetskompetens och personer med annorlunda bakgrund och erfarenheter för att få utveckling.

Riktigt intressant att lyssna till Lina Bjerke, för min del är jag mer övertygad än någonsin tidigare om att det är möjligt få förnyelse, mångfald, tillväxt i Sävsjö kommun!