torsdag 1 september 2016

Mottagande av nyanlända, Ulf och Ebba

Länsstyrelsens preliminära bedömning och förslag till
anvisning av nyanlända till länets kommuner.
Länsstyrelsen hade idag inbjudit oss i kommunerna till en konferens om mottagande av nyalända. Det var ett intressant program där företrädare för Länsstyrelsen och Migrationsverket medverkade med information om läget, men också med prognoser för kommande år. Vi fick preliminärt besked om att det för 2017 bedöms komma 90 personer till vår kommun, personer som själva ordnar eget boende. Dessa 90 tillsammans med att vi haft stort mottagande de senaste åren gör att Länsstyrelsen inte kommer anvisa några ytterligare nyanlända till vår kommun.

Det var intressant att idag också få lyssna till Martin Olauzon som är huvudsekreterare i den stora mottagandeutredning som regeringen beställt. Han redovisade sin ambition att lägga skarpa förslag nästa höst. Förslag som leder till väsentligt förbättrad mottagning och integration av nyanlända.


Ulf Blomqvist ny VD på
Stockarydsterminalen
Idag har Ulf Blomqvist tillträtt som ny VD på Sävsjö transport och Stockarydsterminalen AB. Ulf kommer närmast från BS Verkstäder och BS Rail Resurspool i Falköping. Det är för oss spännande att få in en person i ledningen för vårt terminalbolag som har en så gedigen erfarenhet från järnvägsfrågor. Jag ser fram emot vårt kommande samarbete, välkommen Ulf!

Det har idag varit en "storm i ett vattenglas" utifrån ett uttalande av Ebba Busch Thor i tidningen Dagen om SD och rasism. Som vanligt väljer media, politiska motståndare och interna besserwissrar att misstolka och lägga in saker i munnen på Ebba som hon inte sagt. När man noga läser vad hon faktiskt formulerat tycker jag inte man kan säga att det hon säger är fel. Men hon hade säkert gärna uttryckt sig på annat sätt om hon anat hur det skulle blåsas upp och förvrängas. Läs intervjun med Ebba i sin helhet på följande länk: www.dagen.se/ebba-busch-thor-rasism

Har för min del blivit intervjuad i media om frågan och bland annat sagt följande
"Sävsjö kommuns medborgare har gett SD ett stöd i vår kommun och det ska vi respektera fullt ut. Det är därför angeläget att de ges samma information som alla andra, att de känner att vi lyssnar på deras förslag och förstås om de kommer med kloka inspel kan det också påverka våra beslut. Alla deras företrädare ska behandlas respektfullt och schysst. Jag tycker det är bra att de oftast stödjer våra förslag och att de är med och skapar rejäla majoriteter i besluten.

Det stora flertalet som röstar på SD är inte rasister och det välputsade partiprogrammet man officiellt redovisar är inte uppenbart rasistiskt. Men faktum är att partiet SD har dokumenterade rasistiska rötter. Många, många av deras företrädare uttalar sig gång på gång rasistiskt och kränkande om andra människor. De delar inte den värdegrund om alla människors unika, okränkbara och lika värde som är en grundbult för mitt politiska engagemang. Därför kommer jag inte att samarbeta med SD."