fredag 9 september 2016

Regionbildning, biogas och aktiebolag

Håkan Brynielsson visar förslaget till regionindelning
Har idag tillsammans med företrädare för regionen och länets kommuner varit på kommunalt forum. Mest tid ägnades åt förslaget att göra om Sveriges indelning från nuvarande 21 län till 6 regioner för län och landsting. I förslaget föreslås för vår del en region med Kronoberg, Kalmar och Östergötland. Håkan Brynielsson som sedan ett år tillbaka leder arbetet för Sveriges kommuner och landsting var med på mötet. Han berättade om nuläget och vad som kommer hända fram till att slutbetänkande ska lämnas in 31 augusti 2017. Tanken är att de nya regionerna ska träda i kraft senast i januari 2023. Hoppas för min del innerligt att kronobergarna inte ska krångla till processen. Behövs ett samlat Småland som ny region. Ett alternativ där Jönköping allierar sig med bara östgötar och kalmariter är inte acceptabelt.

Biogas var också på agendan och det beslutades enhälligt om att bilda en arbetsgrupp och en styrgrupp med ledamöter från Regionen, Sävsjö, Jönköping och GGVV-kommunerna. Uppdraget är att bearbeta en utredning i frågan och föreslå kommunalt forum ett genomtänkt beslutsförslag. Dagens beslut känns som ett mycket positivt steg närmare ett regionalt ställningstagande om att bejaka biogas som fordonsbränsle i länstrafikens fordon med mera.

Läste på morgonen att ett av våra partier gör ett partipolitiskt utspel utifrån styrelseuppdrag i ett av våra kommunala aktiebolag. Som jag kan minnas är det första gången vi har ett sådant agerande i Sävsjö. Är en ”god styrelsesed” och en viktig princip i vår kommun, såväl som alla andra kommunala och landstingsägda aktiebolag, att styrelsemötet i ett bolag inte är en politisk arena. Det är positivt att politiker har idéer och förslag som kan bidra till att göra vår kommun bättre. Vi behöver mer politisk aktivitet inte mindre! Men politik ska bedrivas i nämnder, kommunstyrelse och fullmäktige, definitivt inte i aktiebolagen. Ska lyfta frågan när vi träffas någon gång framöver.