söndag 23 oktober 2016

Röda kören mitt förslag som årets kulturstipendiat

Röda kören vid senaste konserten i Kulturhuset.
Gänget på Kultur och fritid söker nu efter en bra kandidat till årets kulturstipendium. Har bestämt mig för att hjälpa dem med att leverera in ett riktigt hett tips, den fanatiska Röda kören i Sävsjö! En kör som bildades genom den omtalade succén, körschlaget 2009, och som sedan dess spridit härlig sångglädje genom många fina konserter. En kör som bygger på massor av ideellt arbete och verkliga eldsjälar som ledare. Här nedan kan du läsa hela min motivering:

Förslag om att utse Röda Kören till Kultur- och fritidsnämndens kulturstipendiat för år 2016



Motivering
Röda kören är mitt förslag som årets kulturstipendiat!
De är väl värda stipendiet utifrån den insats de gör för kulturlivet i Sävsjö kommun genom att, med en stor ideell insats och verkliga eldsjälar som ledare, förmedla en härlig sång- & musikupplevelse som uppskattas av många medborgare i vår kommun.


Bakgrund
Körschlaget år 2009 blev starten för Röda kören. Idén om ett stort körarrangemang kom till när värdshuset efterfrågade mer aktiviteter på Eksjöhovgårdsområdet. De hoppades att med mer besökare på området få bättre underlag för sin restaurangverksamhet.

Sävsjö näringsliv, SNAB, blev motor i evenemanget och många engagerade sig för att skapa helt nya lokala körer.  Det uppstod spännande konstellationer under namn som Rosa-,  Gröna och Rödakören. Anställda inom Sävsjökommun med dåvarande kommunchef Per Thörnqvist i spetsen och undertecknad somkörledare skapade en kör som fick namnet Guldkören.  Hela arrangemanget blev en stor framgång och Eksjöhovgårdsområdet fylldes av besökare varje vecka som det bjöds in till Körschlag.  Genom körerna skapades mycket glädje och en gemenskap mellan nya människor.

Vinnare av körschlaget blev Röda kören som vann folkets hjärtan med sina fina framföranden.  Första pris blev ett uppdrag att hålla en konsert i Kulturhuset vilken genomfördes våren 2010. Det blev en fantastik konsert med stort gensvar och Galaxen i Kulturhuset fylldes till sista plats! Extra föreställningar fick ordnas då många fler, än de som fick plats, ville komma och lyssna. Med framgången i Körschlaget och de efterföljande konserterna i Kulturhuset skapades efterfrågan och inspiration för Röda Kören att fortsätta.

Genom åren har sedan Röda kören fortsatt att sjunga och främst arbetat i projektform. De har haft en rad större konserter på Kulturhuset. Där emellan har kören haft engagemang av alla olika slag.  Exempelvis har man sjungit på Sävsjöfestivalen, på dop, bröllop, på personalfester, i Hörnebo Skiffergruva, på  årstämmor och andra tillställningar. En CD-skiva gjordes 2011 inspelad hos Bill Strachal.

Röda kören har haft två större samarbeten med Kyrkokören. Först en julkonsert och sedan vårkonserten förra året som på körens eget initiativ var en välgörenhetskonsert. Två nästan fullsatta föreställningar i kyrkan blev det.  Den allra senaste konserten med Röda Kören var i april då man bjöd in till ”En musikalisk resa tur och retur” i Kulturhuset. Denna konsert beskrivs här: http://savsjo.blogspot.se/2016/04/musikalisk-tur-med-roda-koren.html

Med ett kulturstipendium är jag övertygad om att det skulle ge kören ny inspiration och ekonomiska förutsättningar att fortsätta och därmed  ge oss i kommunen fler trevliga framträdanden av Röda kören!

Stefan Gustafsson