måndag 7 november 2016

Rökstopp, men snus mindre dåligt

På mitt skrivbord finns bland annat en snusdosa som ett
exempel på produkt från vår kommuns största företag Skruf.
Jag har aldrig provsmakat snus och det är för mig
personligen viktigt att helt avstå från tobaksanvändning.
Börjar ofta med att efter morgonrutinerna kolla av vad som ser ut att bli dagens stora snackisar och debatter. Idag publicerades en debattartikel som i alla fall fick mig att höja på ögonbrynen. Rubriken var ”Snus – rena rama hälsoframgången” och undertecknare var 18 forskare och folkhälsoexperter. Det är klart att en sådan artikel väcker intresse både för mig som ivrare för god folkhälsa, men också utifrån att vår kommuns största arbetsplats är en snustillverkare.

Artikeln var föranledd av att det just idag hålls ett internationellt möte om tobakskontroll med de stater som ratificerat Tobakskonventionen. Forskarna konstaterar att i många av världens länder är rökning ett mycket stort folkhälsoproblem med höga cancertal. Något som drabbar både rökare och de som finns i deras närhet. I Sverige är rökningen betydligt mindre frekvent än i andra länder och orsaken till det står att finna i att man här i högre grad använder snus istället för cigaretter. Detta samtidigt som tobaksrelaterade sjukdomar och ohälsa är väsentligen lägre i vårt land än i andra länder. Forskarna har i sina undersökningar nu bevisat att det är den svenska modellen med snus istället för rökning som gett den positiva effekten på folkhälsan.

Med denna vetskap är det förstås helt obegripligt att svenskt snus diskrimineras i EU. Försäljning och produktion av cigaretter hålls under armarna men svenskt snus är förbjudet. Om några veckor ska jag vara med på en resa till Bryssel och ska då på plats ifrågasätta denna märkliga ordning.

Har ikväll haft gruppmöte och diskuterat frågor som är på gång för beslut i kommunstyrelsen. En av frågorna har varit just tobakspolicy. Vi enades om att i vår kommun ska det vara helt förbjudet att röka under arbetstid på alla kommunens olika arbetsplatser. Det ska också finnas restriktioner för snus, tuggtobak och liknande. I det fallet ska det vara förbjudet att använda i samband med kontakt med barn, elever eller brukare i våra verksamheter.

På denna länk kan du läsa debattartikeln om snus:
 http://www.aftonbladet.se/debatt/snus--rena-rama-halsoframgangen