torsdag 28 mars 2019

Osanning att arbetsförmedling lägger ner kontor i Sävsjö

Krokus vid kommunalhusväggen visar
att våren är på gång
EN AV DAGENS STORA nyheter är arbetsförmedlingens nedläggning av kontor. Ett av dessa sägs vara kontoret i Sävsjö. Fakta är att i Sävsjö är kontoret borttaget sedan länge. I dag finns det visserligen en lokal på skyttecentrum men den används en dag i veckan och då för att ta emot bokade besök.
    För vår del är nedläggningen av kontor inget som berör oss i vår kommun. Viktigast är att Arbetsförmedlingen fortsatt är aktiv i samarbetet med jobbhuset och det vi kallar Sävsjömodellen kopplat till Aleholmsskolan. Jag tycker att vi fått betryggande signaler om att detta goda samarbete ska fortsätta.

UNDER DAGEN ÄR DET FLERA journalister och invånare som har hört av sig med anledning av beskedet från Arbetsförmedlingen. Några undrar hur det påverkar vår kommun och hur det känns att det är m/kd-budgeten som gett denna effekt.

SÅ HÄR ÄR DET!  Arbetsförmedlingen har sedan 2015 bedrivit ”Förnyelseresan” som innebär att de ska effektivisera och digitalisera delar av myndigheten. Redan 2015 antogs ett beslut om att lägga ner 100 av landets då 330 kontor. I denna förnyelseresa har myndigheten hittat nya samverkansformer för att tillgodose arbetssökandes behov. Dels via digitala möten, kundtjänst och samverkan på vissa orter. Nu påskyndas processen om att minska antalet kontor. M/kd-budgeten minskade myndighetens förvaltningsanslag med 5 procent. Myndigheten har reagerat på detta med att varsla 33 procent av antalet anställda och att lägga ner 50 procent av alla kontor. Det är svårt att få ihop de siffrorna. Samtidigt har regeringen tillsammans med C och L aviserat att myndigheten ska förändras radikalt under mandatperioden. När då myndigheten blickar framåt talar mycket för att de måste minska sin kostym mer.

DET ÄR OCKSÅ SÅ HÄR ATT Kristdemokraterna prioriterade i budgeten för att minska allt för långa vårdköer, ökad kriminalitet och fler poliser. Tyvärr så gör regeringen allt för att skylla arbetsförmedlingens nedläggning av kontor på oss i kd. Det är magstarkt när de själva står bakom en uppgörelse som kraftigt minskar och förändrar Arbetsförmedlingen. Om de tycker det finns problem med budgeten kan de med stödpartierna ändra på detta redan idag.

JAG HAR FÖR MIN DEL IDAG mest hållit mig i kommunalhuset. Det har känts välgörande att ibland få lite tid utan att schemat är fullbokat med möten. Jag har också hunnit med en liten promenad på lunchen och njutit av vårsolen. En stund var temperaturen hela 12 plusgrader! Noterade att det nu lyser härligt knallgula krokusar vid väggen utmed kommunalhuset. Det känns som att våren är på gång!